Bölüm Hakkında

Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü, 1997 yılında merhum Prof. Dr. Sencer Şahin’in girişimleriyle kuruldu. Şahin bölümün amacını şu şekilde özetlemekteydi: “Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nün misyonu; Avrupa ve Önasya tarihinin bütün evrelerini yaşamış, klasik anlamda Batı ve Doğu dünyasının bütün kültür ürünlerini bünyesinde toplamış ve bu mirasın bugün tek resmi mirasçısı olan halkımızın bugünkü Türkiye sınırları içindeki tarihi mirasa topyekun sahip çıkması, onu insanlığa olduğu kadar kendine de mal etmesi, yani vatan, tarih ve kültürel mutabakat ilişkisini bilimsel zemine oturtarak ve eğitim-öğretim programlarını bu çerçevede düzenleyerek, bu misyonu özümseyen ve gelecek kuşaklara doğru bir biçimde aktaran nesiller yetiştirmektir.

Bölümümüzün temel eğitim ve öğretim alanı eskiçağdan günümüze ulaşmış tüm yazılı eserler ve bu eserlerin ait olduğu kültürlerdir. Bu yazılı eserlerin dikkate değer bir kısmı mevcut bölüm yapılanmamız çerçevesinde, Klasik Filoloji alanına giren Eski Yunan ve Latin kaynaklarıdır. Büyük bir bölümü Anadolu kökenli kültür birikimine dayanan Avrupa Medeniyetinin yapılanmasında büyük etkileri olan Eski Yunan ve Roma uygarlıklarının kavranıp özümsenmesini sağlamak bölümümüzün mevcut hedefleri arasında yer almaktadır. Bölümümüzde mevcut iki anabilim dalımız olan “Eski Yunan Dili ve Edebiyatı” ile “Latin Dili ve Edebiyatı” buna hizmet etmektedir.

Bölümümüzde iki ayrı lisans programı yürütülmektedir. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı programımız 1998, Latin Dili ve Edebiyatı programımız ise 2019 yılında eğitime başlamıştır. Gerek dil yapıları bakımından gerekse tarihsel, kültürel ve idari olarak iç içe geçmiş oldukları için, Klasik Filoloji formasyonunda, her iki programımızın birbiriyle ilişki içerisinde olduğu bir eğitim modeli uygulanmaktadır. Bir öğrenci bağlı bulunduğu programa özgü daha fazla ve detaylı dersler almakla birlikte, temelde hem Eski Yunanca hem de Latince öğrenmek suretiyle her iki dilde yazılmış edebi metinler ve diğer belgeleri anlayabilecek, hem de her iki uygarlığa ait tarihi, coğrafi ve kültürel öğeleri yorumlayabilecek şekilde yetiştirilirler. Her yıl Eski Yunan Dili programına yak. 60, Latin Dili programına ise yak. 30 öğrenci gelmektedir. 

Bölümümüz Klasik Filoloji tabanlı bir sistemi benimsemiş olmakla birlikte, diğer aynı adlı bölümlerden en önemli farklı epigrafi disiplinin ağırlıklı bir şekilde öğretilmesi ve icra edilmesidir. Bu haliyle Akdeniz Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü ülkemizin ilk ve tek epigrafi ağırlıklı bölümüdür. En genel tanımlamasıyla epigrafi yazıtları inceleyen disiplindir. Epigrafik metinler, yazıtın ait olduğu döneme, kültüre, dile ve metnin uygulandığı taşıyıcının niteliğine göre uzmanlık gerektirir.

Ephesos

Epigrafistler yazıtları okurlar ve yorumlarlar, bu süreçte dönem ve dile özgü metotlarla yazıtların transkripsiyonlarını çıkarırlar, çevirisini yaparlar, tarihlerler, ve elde edilen metin içerisindeki sözcükleri, ifadeleri, dil yapısını, tarihi ya da coğrafi referansları, sosyal, dini ve kültürel ilişkileri, idari ve askeri bağlantıları, bulundukları yer ya da yapı ile olan ilişkisi gibi metin içerisinde ulaşılabilecek her türlü bilgi detayını diğer metinlerle ilişki kurarak karşılaştırmalı çalışırlar. Epigrafik çalışma sahalarımız, antik kentler, müzeler ve yüzey araştırması alanlarıdır. Bu anlamda neredeyse tüm öğretim üyelerimiz yaz aylarında bu çalışma alanlarındaki yazıtları çalışmak üzere alan çalışmaları yaparlar ve/veya müzelere giderler. Bölümümüz öğretim elemanları çoğunlukla projeler kapsamında ya da yerel idare destekleriyle bu alan çalışmalarını gerçekleştirirler.

Eklenme tarihi :17.10.2022 16:55:59
Son güncelleme : 10.08.2023 11:39:12