Çevrimiçi Sunum: First Results from Cadyanda LIDAR Survey

Etkinlik Tarihi : 07 Aralık 2024 - 07 Aralık 2024
Etkinlik Yeri : Koç Üniversitesi ANAMED oditoryum - İstanbul

Şurada: The 47th International Mediterranean Survey (IMS) Workshop

ProgramÇevrimiçi kayıt ve katılım

Gün ve Saat: 07/12/2024 (Cumartesi), 13:15-13:45

Nusret DEMİR, Fatih ONUR, Namık Kemal SÖNMEZ, Mesut ÇOŞLU, Werner TIETZ 

2024 yılında Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığında uluslararası bir ekip, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Fethiye yakınlarındaki Kadyanda Antik Kenti'nde bir yüzey araştırması başlattı. Daha önceki çalışmalar, kent surları, kamu alanları ve mezarlarla sınırlıydı. Erken dönem çalışmaları yazıtların toplanması, yerleşim planının çıkarılması, kentteki yapılara yönelik bazı soruların cevaplarını sağlayabilse de bütüncül bir yaklaşım sağlanamadığı için Kadyanda bildiklerimiz parça parça ve belli bir düzeyde kaldı.

Bu bildiride, proje ortağı Prof. Werner Tietz aracılığıyla Köln Üniversitesi’nin finanse ettiği ve Akdeniz Üniversitesi geomatik ve uzaktan algılama uzmanlarınca gerçekleştirilen LIDAR tarama verilerinin elde ediliş ve işlenme süreçleri içerilecektir. Bu sayede, Kadyanda'nın daha doğru bir haritasını çıkarıp yazıtların tarihsel ve mekânsal bağlamlarının incelenmesi amaçlanmaktadır.

LIDAR teknolojisi, bitki örtüsü veya zamanla gizlenmiş detayları ortaya çıkararak antik yerleşimlerin incelenmesinde devrim yaratmıştır. Bu çalışmada, Kadyanda antik kenti için Dijital Arazi Modeli (DEM) oluşturularak topografya ve yerleşim düzeni detaylı şekilde görselleştirilmiştir. DJI insansız hava aracı üzerine monte edilmiş Surestar LIDAR sistemiyle elde edilen veriler, R dilinde geliştirilen algoritmalarla filtrelenmiştir. LIDAR, Kadyanda’nın kentsel yapısını ve coğrafyanın yerleşim üzerindeki etkisini anlamamıza katkıda bulunmuştur.

Eklenme tarihi :3.12.2024 11:17:07
Son güncelleme : 3.12.2024 13:40:22
Çevrimiçi Sunum: First Results from Cadyanda LIDAR Survey