Kadyanda Yüzey Araştırması

GİRİŞ | KADYANDA | YÜZEY ARAŞTIRMASI | EKİP | DESTEKLEYENLER     TKB_TR.gif     en.jpg

TAM II 661.jpg

2024 yılında uluslararası ekibimiz, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Fethiye'de Yeşilüzümlü yakınlarındaki Tekirlik Tepesi'nde bulunan Kadyanda Antik Kenti'nde yüzey araştırması başlatmıştır. Kentle ilgili daha önceki çalışmalar, kamusal alanlar, mezarlar ve surlara odaklı şekilde sınırlı bir düzeydeydi. Wolfgang Wurster'in 1980 ve 1996'daki araştırma ziyaretleri, kent surlarının iki evresini - Helenistik ve Bizans - tanımlayarak ve Kadyanda'yı Roma imparatorluk döneminde gelişen diğer Likya kentleri arasına yerleştirerek çok önemli bir rol oynamıştır. Wurster'in yerleşim planı hâlâ yaygın olarak kullanılsa da tam olarak doğru değildir ve daha yeni yayınların temelini oluşturmuştur.

1980'lerde bir Fransız ekibi, öncelikle agora ve büyük cadde çevresinde bulunan yazıtları incelemek üzere Kadyanda'yı ziyaret etmiştir. Bu caddedeki oturma sıraları nedeniyle bir stadyum olduğu düşünülüyordu, ancak ekip işlevini netleştirdi. Çalışmaları kentin genel yerleşim anlayışını önemli ölçüde değiştirmemiş olsa da, beş Likçe ve 73 Yunan yazıtını ortaya çıkardılar. Bu bulgulara rağmen, yazıtların kapsamlı bir analizi ya da kentin yapılarıyla ilişkileri yapılmamıştır.

Araştırma, Fatih Onur'un bakanlık izni ile gerçekleştirilen ve Werner Tietz aracılığıyla Köln Üniversitesi tarafından finanse edilmiş olan LIDAR tarama verileriyle elde edilen taban haritasına yazıtların ve çevresindeki yapılara yönelik mimari kalıntıların işlenmesini ve bu sonuçları bilimsel yöntemlerle yayımlamayı amaçlamaktadır. Araştırma bu şekilde bir taraftan Kadyanda'nın daha doğru ve ayrıntılı bir haritasını ortaya çıkarırken, diğer taraftan da Geç Antik Dönem'de çeşitli yapılarda kullanılan yazıtların tarihsel ve mekansal bağlamlarını anlamayı da amaçlamaktadır.

Krickl_kadyanda_plan_2.jpg           KadyandaWurster.jpg            KadyandaFrézoulsetal.jpg

Eklenme tarihi :27.09.2024 11:42:30
Son güncelleme : 31.10.2024 07:31:40